niedziela, 25 maja 2008

ODCINEK11 - WSPOMNIENIA Z DZIECIŃSTWA - IMBIROWY PUDDING BABCI NIGELLI

6 łyżek stołowych masła
⅓ szklanki złotych rodzynek
3 łyżki stołowe ciemnego rumu
10 kromek ciemnego chleba
Ok. 10 łyżek stołowych imbirowej marmolady
4 żółtka
1 jajko
3 łyżki stołowe cukru
2 ¼ śmietany kremówki
¾ szklanki plus 2 łyżki stołowe pełnotłustego mleka
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki stołowe brązowego cukru

Nastaw piekarnik na 176°C

Masłem wysmaruj płytkie naczynie do pieczenia.

Do miski wrzuć rodzynki, zalej je rumem i wsadź na 1 min. do mikrofalówki, potem odstaw.

Z chleba, masła i dżemu zrób kanapki (2 łyżki stołowe dżemu do kanapki). Przetnij kanapki w trójkąty. Wyłóż nimi spód wcześniej przygotowanego naczynia. Posyp to rodzynkami i polej pozostałością, nie włoniętego rumu.

Żółtka ubij z jajkiem i cukrem, dolej śmietanę i mleko. Tą miksturą polej kanapki i zostaw na ok.10 min. by płyn się wchłonął. Kawałki chleba, które wystają poza naczynie, posmaruj masłem.

Zmieszaj imbir z brązowym cukrem i posyp kawałki chleba, które smarowane były masłem, trochę mniej wysyp na resztę „ciasta”.

Wstaw danie do piekarnika na ok. 45 min. Wyciągnij i odstaw na 10 min, rozdziel do miseczek i podawaj.

11 komentarzy:

Anonimowy pisze...

czy można się spodziewać reszty przepisów?

miga pisze...

Mam pytanie nie spotkałam dżęmu imbirowego w sklepie czy ktoś mam na niego przepis lub zna główne składniki oczywiście prócz imbiru:)?

Smacznego! pisze...

Miga. Jeśli mieszkasz w większym mieście to spróbuj w sklepie "Kuchnie Świata", tam mają takie różności ;)

Anonimowy pisze...

Nigella wydaje się ciekawą osobą, ale czasami jak oglądam jej program to mi szczena opada - babka rzuca dwa składniki na stół i myśli, że robi coś ciekawego o_O. I tak cały program...

Anonimowy pisze...

No własnie o to w tym chodzi przepisy maja byc proste i szybkie

THIS IS SWEDEN pisze...

Jeśli chodzi o zastępnik marmolady imbirowej, to polecam wykorzystanie marmolady pomarańczowej, do której samodzielnie dodajemy imbir. W którymś ze świątecznych odcinków Nigella proponowała to rozwiązanie :)

bardyt pisze...

Super przepisy, zaraz biorę się za przygotowywanie :) Przy okazji wpadnij na mój blog: Produkcja reklamowa

Łukasz pisze...

Dopóki nie spróbowałem - nie wiedziałem jakie to dobre :) Zawsze pudding kojarzył mi się z angielskim glutem, a tu proszę niespodzianka :)

ELUSI A 38 pisze...

ELLA Witam dosc pozno odkrylam tego bloga(ale mysle sobie ze lepiej pozno niz wcale) bardzo zaciekawily mnie te przepisy a ze mieszkam w UK to znalezienie skladnikow bedzie dosc latwe :-).Jestem osoba o krotkim stazu kulinarnym :-) wiec potrzebuje dokladnych info ile mam dodac smietany w tym przepisie

Starscope Monocular pisze...

best laptop under 500
neck hammock safe to use
easy waxoff review
55 best anime must watch before you die

Etisalat pisze...

Thanks for sharing this informative blog with us. Find out the best Automatic Doors & Gates Suppliers in UAE on Etisalat yellowpages.