
230 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2-3 duże ząbki czosnku, zmielone
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 jajka
liście z 2-3 główek sałaty rzymskiej
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
sos Worcestershire
sok z 1 cytryny
⅓ szklanki świeżo startego parmezanu
Nastaw piekarnik na 200°C
Weź woreczek, włóż do niego ziemniaki pokrojone w kostki o boku około 1,3 cm mogą być odrobinę mniejsze. Wrzuć do nich posiekany czosnek i 2 łyżki oliwy z oliwek. Potrząśnij woreczkiem tak, aby oliwa dokładnie pokryła wszystkie kostki. Wyrzuć zawartość woreczka na blachę i piecz w piekarniku 45 min. – 1 h. Kiedy ziemniaki się przyrumienią, ułóż je na papierowym ręczniku i posyp solą. Do sałatki wrzuć je po ok. 10 minutach, kiedy przestygną.
Wstaw wodę na jaja. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej jajka i gotuj przez dokładnie 1 minutę. Następnie wyciągnij je i odstaw na bok.
Rozedrzyj liście sałaty na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek tak, aby lekko przykryła sałatę. Dodaj sól i pieprz, ponownie mieszamy. Wlej około 6 kropli sosu Worcestershire, sok z cytryny, wbij jajka i wymieszaj, aż składniki się połączą. Spróbuj i ewentualnie dopraw według smaku. Na koniec wymieszaj z serem. Ziemniaki dodaj tuż przed podaniem do stołu, w przeciwnym wypadku sałatka „zwiędnie”.
3 komentarze:
Witaj, jesteś WIELKA, podziwiam Cię za cierpliwość i czas jaki poświęcasz tym przepisom. Zabieram się już ok 5 miesięcy do założenia bloga kulinarnegi i nigdy nie mam czasu. Na szczęście jesteś TY :)Pozdrawiam Ilona
Oj tak, przyłączam sie do Ilony :)
A ja do reszty:))))
Prześlij komentarz