środa, 3 października 2007

ODCINEK1 - SZYBKO I ZDROWO - MAKARON Z SOSEM CYTRYNOWYM

900 g makaronu, wstążek
2 żółtka
⅔ filiżanki gęstej śmietany
½ filiżanki świeżo startego parmezanu
skórka z 1 cytryny i sok z połowy
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki (pół kostki) masła
2-3 łyżki siekanej pietruszki


Napełnij wodą duży garnek i doprowadź wodę do wrzenia. Jeśli na obiad przychodzą do was znajomi, zagotujcie wodę tuż przed ich przyjściem. Garnek z zagotowaną wodą przykrywamy i oczekujemy na przybycie gości.



Dodaj solidną szczyptę soli. Kiedy woda zacznie bulgotać, włóż makaron. Po zdjęciu pokrywki wymieszaj porządnie całość widelcem do makaronu, aby uniknąć jego przywarcia do dna.

Do miski włóż żółtka, śmietanę, ser parmezan, skórkę i sok z cytryny, sól, sporo pieprzu, po czym rozbełtaj wszystko widelcem. Jeśli chcesz, aby potrawa była troszkę bardziej cytrynowa, wtedy oczywiście dodaj więcej soku z cytryny.


Kiedy tylko makaron będzie gotowy, zlej do kubka część wody, w której się gotował i odcedź makaron. Następnie, po zdjęciu z ognia, włóż makaron z powrotem do garnka lub do mocno rozgrzanej miski. Dodaj do niego masło i wymieszaj, upewniając się, że masło dobrze się rozpuściło. Kiedy już makaron będzie dostatecznie pokryty masłem, wlej do niego roztrzepane jaja i dobrze mieszamy. Jeśli całość wygląda sucho, dodaj odrobinę (najwyżej 2 łyżki stołowe) wody z makaronu. Nie chcesz uzyskać mokrej masy, chodzi jedynie o to by sos dobrze połączy się z makaronem. Posyp pietruszką i podaj.

12 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Naprawdę smaczne:)

Anonimowy pisze...

gorąco polecam! pycha:) trzeba tylko uważać, żeby dobrze utrzeć skórkę z cytryny...:)

agnieszka pisze...

jej jakie to dobre było. zrobiłam z takiej ilości makaronu jak było w przepisie i jedliśmy dwa dni:) ale naprawdę polecam.

Anonimowy pisze...

ciekawy i szybki przepis :)

Agata Melnyk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Agata Melnyk pisze...

Cudowny przepis!
My zastapiliśmy parmezan fetą i wyszło też cudownie.


ZDJĘCIA TUTAJ

Anonimowy pisze...

Zrobiłam razem z moim 12 letnim synem, jego komentarz to "to już?" "Smaczne", polecam

Anonimowy pisze...

Wlasnie zrobilam :)
mialo byc tylko dla mnie ale rodzinka rozkradla mi wszystko. Troche urozmaicilam... podalam na rzymskiej salacie, dodalam plastry samzonej piersi kurczaka tylko w pieprzu i sola, pozniej skropilam resztka sosu, dla ozdoby troche koktajlowych pomidorkow, pietruszki duzo tak jak w przepisie i jeszcze troszke skorki z cytryny. Bylo pyszne a w dodatku baaardzo ladne :) pozdrawiam. Ola

Agata Melnyk pisze...

Cudowny przepis, makaron sycący ale bardzo lekki pierwszy raz robiłam z okazji urodzin przyjaciółki, zapraszam do zdjęć ::http://picasaweb.google.com/lesnapanna/7Czerwca#

Przygotowuje się szybko łatwo i bardzo przyjemnie. Polecam nie skąpić pietruszki :)

Szyszka pisze...

genialne! :) poczulam sie super zdrowo i lekko, co do sera, wydaje mi sie ze moze byc jakikolwiek ostry w smaku :) duuuużo pietruszki ^^

Anonimowy pisze...

Mam pytanie odnośnie śmietany. Czy o ma być kwaśna śmietana typu 18%, 12%? Czy gęsta homogenizowana śmietana kremówka?

Anonimowy pisze...

Zmodyfikowałam ten przepis nieco, dodając ciut zielonego marynowanego pieprzu, a zamiast pietruszki miętę. Na taki gorący dzień jak dzisiaj - pycha! I wcale nie trzeba dodawać aż tyle masła. Nie żałujćie soku z cytryny i skórki, to było naprawdę mniammmm!