środa, 16 kwietnia 2008

ODCINEK7 - POTRAWY NA POCIESZENIE - PURÉE ZIEMNIACZANE

250-330 g ziemniaków na osobę
Ok. ⅓ szklanki mleka lub śmietany
Ok. ¼ szklanki nieosolonego masła
Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

W dużym garnku ugotuj nieobrane, przekrojone na pół ziemniaki. Kiedy będą dość miękkie by je utłuc odcedź je i przepuść przez praskę do ziemniaków.

Drewnianą łyżką dodawaj do ziemniaków i „ubijaj” mleko z masłem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową (do smaku).

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

ten przepis jest super polecam

Anonimowy pisze...

raz zrobilam dla rodzinki na obiad wlansie to puree z ksiazki nigelli i byli zachwyceni;) polecam dla urozmaicenia tych 'zwyklych' codziennych ziemniakow;)