wtorek, 27 listopada 2007

ODCINEK4 - SAMOTNE REWELACJE - KURCZAK "W 1 GARNKU"

Oliwa z oliwek
1 kurczak (ok. 1,5 kg), pokrojony na 8 części
Ok. 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w 1,5cm kostki
3 średnie czerwone cebule, pokrojone w paski
16 nie obranych ząbków czosnku
3 czerwone papryki, bez pestek, pokrojone w kostki
Sól
½ szklanki posiekanych liści pietruszki

Nastaw piekarnik na ok. 220°C


Weź 2 naczynia do pieczenia i wlej do nich oliwę z oliwek. Ułóż kawałki kurczaka, a na nie ziemniaki, cebulę, czosnek i paprykę. Spryskaj wszystko oliwą z oliwek, tak, aby wszystko było namoczone, ale nieociekające oliwą, posyp solą i piecz ok. 45min.

Kiedy będzie gotowe posyp pietruszką.

10 komentarzy:

Anonimowy pisze...

a co zrobic z ziemniakami?kiedy je dodac?a moze upiec oddzielnie?prosze o odpowiedz.dziekuje

Anonimowy pisze...

surowe ziemniaki wkładasz też razem z resztą składników, podczas pieczenia zrobią się miękkie i chrupiące.
polecam gorąco ten przepis, ja go trochę modyfikuję i doprawiam kurczaka, bo jak zrobiłam wg oryginalnego przepisu Nigelli, wyszedł strasznie jałowy :)
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

surowe ziemniaki wkładasz też razem z resztą składników, podczas pieczenia zrobią się miękkie i chrupiące.
polecam gorąco ten przepis, ja go trochę modyfikuję i doprawiam kurczaka, bo jak zrobiłam wg oryginalnego przepisu Nigelli, wyszedł strasznie jałowy :)
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Sprawdziłam. Pycha. Ale tak jak już ktoś wcześniej napisał lepiej wszystko przyprawic. Ja do ziemniaków dodałam trochę "przyprawy do potraw z ziemniaków" KAMIS ,a kurczaka posypałam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką. Palce lizac.

Anonimowy pisze...

Robiłam tego kurczaka i wyszedł dobry, ale: po pierwsze ziemniaki nie mogą być za drobno pokrojone, bo wyjdą jak skwarki, po drugie cebula czerwona była przez Nigellę krojona w ćwiarki (w łupinkach!!!) i powiem wam,że jest wyśmienita (te łupiny też). Mój mąż zajadał się czosnkiem w łupinach. Faktycznie trzeba doprawić czymkolwiek, bo jest za mało wyrazisty.

Anonimowy pisze...

przepis zmodyfikowałam oczywiście o przyprawy, ale jeszcze jedna podpowiedź- ziemniaki chwilkę podgotować, dosłownie 3-4 minuty a dopiero potem wkładać razem z kurczakiem - wychodzą rewelacyjne

Anonimowy pisze...

proponuje dodac pokrojona marchewke, pieczarki, kawałki kapusty i np kalafior czy fasole szparagowa... wychodzi kompletne danie:DDDD

Joanna pisze...

Witam serdecznie,

doczytalam dwa naczynia,ale nie wiem do czego to drugie?
Bede wdzieczna za odpowiedz.

Bardzo duzy szacunek dla prowadzacej :)

Anonimowy pisze...

Danie smaczne, ale nie powala na kolana. Następnym razem również zrobię tę potrawe bardziej po swojemu. Przede wszystkim nie będę polewać składników oliwą na brytwannie, bo podczas pieczenia wydziela się jeszcze tłuszcz z kurczaka i robi się bardzo dużo tłuszczu. Ja musiałam go odlewać. Także radzę tak jak poprzednicy przyprawić kurczaka, ziemniaki również można psypać przyprawą do ziemniaków i wszystkie składniki wymieszać z oliwą w misce przed włożeniem na naczynie z kurczakiem. Czosnek obieram, paprykę pokroić w większe kwadraty, żeby się nie spaliła podczas pieczenia, cebulę w paski. Pozdrawiam

Milena pisze...

Dobrze nasmarowac kurczaka musztarda sarepska i miodem. Do tego tymianek i rozmarty. Zostawic na cala noc w naczyniu do pieczenia, w lodowce. Nastepnego dnia dodac warzywa i obiad gotowy bez wiekszego wysilku.