środa, 21 maja 2008

ODCINEK10 - POTRAWY NA POCIESZENIE - IMBIROWA SAŁATKA Z KACZKĄ

1 pierś z kaczki
2 łyżki stołowe sosu rybnego
Sok z ½ limonki
Sok z ½ pomarańczy
1 mała, czerwona papryczki Chili, dobrze posiekana
½ startego imbiru
Kilka kropli oleju sezamowego
0k. 60g. (1/4 szklanki) szpinaku
Skórka pomarańczowa do przybrania

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Smaż pierś z kaczki, przez 10-12 min. przewracając, co jakiś czas, aż mięso będzie różowe w środku. Odłóż pierś na deskę do krojenia. W międzyczasie przygotuj dressing.

W misce zmieszaj razem sos rybny, sok z limonki, sok z pomarańczy, chili, cynamon i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką. Na talerz wyłóż szpinak. Pierś pokrój w paski. Soki, które wyciekły z kaczki dodaj do dressingu. Paski mięsa wrzuć do dressingu i wymieszaj rękami. Kaczkę umieść na liściach szpinaku. Posyp skórką z pomarańczy i od razu podawaj.

Brak komentarzy: