
1 cebula, dobrze pokrojona
Sól
¾ szklanki suszonej soczewicy
1 duży ząbek czosnku, bez skórki, rozgnieciony nożem
8 włoskich kiełbasek
⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa czerwonego wina
Posiekana pietruszka, do przybrania
Soczewica:
Do garnka wlej 2-3 łyżki oliwy, kiedy będzie ciepła wrzuć cebulę. Posyp solą i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka (po ok. 5 min.) Dodaj soczewicę, dobrze wymieszaj potem zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min., aż większość, lub całość, płynu zostanie wchłonięta.
Weź patelnię z grubym dnem polej ją olejem i wrzuć czosnek. Podgrzej i dodaj kiełbaski. Kiedy się zabrązowią z obu stron (po ok. 5 min.), dolej wina i trochę wody, pozwól im pobulgotać. Przykryj patelnię i gotuj ok. 15 min. Widelcem rozgnieć czosnek, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za mocny, rozcieńcz go wodą.
Do płytkiego naczynia przesyp soczewicę, na niej ułóż kiełbaski i polej wszystko czosnkowo-winnym sosem. Posyp pietruszką.
7 komentarzy:
GENIALNE!!danie takie....powiedzialabym-typowo meskie!pikantne kielbaski z soczewica wysmienicie smakuja z piwem!!niepowtarzalny smak,niezapomniany aromat!!niech sie chowaja wszystkie grilowane kielbaski!od dzis tylko robie te wg nigelli!!!pozdrawiam-gratuluje bloga:)
Gdzie można kupić włoskie kiełbaski?
Czy można je czymś zastąpić np frankfurterkami?
ja kupiłam po prostu pikantne kiełbaski. ale można zrobić z czymkolwiek!z kabanosami też wyszło dobre:)
o jejku wygląda pysznie,ale nie mam w domu wina....
wlasnie dzisiaj bede probowala przyrzadzic wloskie kielbaski mam nadzieje ze wyjda bardzo dobrze:)
a co z winem? słodkie półsłodkie?
A.C. Wino to raczej wytrawne. Na pewno nie uzywaj slodkiego czy musujacego. Kielbaski wloskie maja to do siebie ze sa surowe w srodku. Nie wedzi sie ich nie suszy tylko przyprawia nasionami kopru wloskiego albo pikantna papryczka. Ciezko je czyms zastapic ale jesli nie ma w sklepie mowi sie trudno:). Sa pyszne, udanej zabawy...
Prześlij komentarz