czwartek, 8 maja 2008

ODCINEK9 - ZABAWNE POTRAWY - SERNIK CZEKOLADOWO LIMONKOWY

200g czekoladowych ciastek
⅓ szklanki roztopionego masła
680 g serka kremowego
1 szklanka cukru
4 jajka
2 żółtka z jajek
Sok wyciśnięty z 4 limonek

Potrzebny sprzęt: tortownica

Nastaw piekarnik na ok. 180°C


Tortownicę wyłóż folią aluminiową, nadmiar folii zawiń. Włóż w jeszcze jedną folię, dokładne przyciskając do tortownicy, aby wszystko było szczelne.

W mikserze zmiksuj ciastka, dodaj masło i dalej miksuj. Wlej to wszystko do tortownicy i równomiernie rozłóż palcami. Wstaw tortownicę do lodówki.

Ugotuj wodę. Ubij serek, aż będzie gładki, dodaj cukier, jajka, żółtka i sok z limonki.

Wyciągnij ciasto z lodówki. Wlej na nie miksturę serową i wstaw do brytfanny z gorącą wodą, tak aby przykryła ½ tortownicy.

Wstaw do piekarnika na ok. 1h, sprawdź po 50 min. Sernik powinien być ścięty, ale sprężysty w środku. Wyciągnij ciasto z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia, kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw je do lodówki na 20 min. przed podaniem.

FRAGMENT PROGRAMU NIGELLI:

10 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Ja bardzo często robię ten sernik. Uwielbiamy go!!!

Anonimowy pisze...

kobieto serek kremowy jaki to?

Anonimowy pisze...

robiłam:) rewelacja.

Smacznego! pisze...

Kremowy to serek typu philadelphia, czy inne gotowe,zmielone serki.

Anonimowy pisze...

a mi nie smakował. za dużo limonek (wystarczą 2 małe lub nawet jedna) i byłby lepszy gdyby twarożki były normalne homogenizowane np. waniliowe.
użyłam ciastek zbyt kruchych i suchych więc też spód był do d.....
lepszy byłby kakaowy biszkopt.

ale nigella pisała, że to ciasto było wzorowane limonkowych cukierkach z jej dzieciństwa więc pewnie miało tak smakować..

Anonimowy pisze...

Moje własnie siedzi w piecu :) ciekawe jak wyjdzie dalam sok z 2 limonek bo nie lubie kwasnych serników . Już mi ślinka cieknie :)

Anonimowy pisze...

Uwielbiam, ale trochę zmodyfikowany - daję sok z 2 limonek i 1 pomarańczy :) Spód zależy od rodzaju ciastek - z niektórych jest super, z innych niezbyt smaczny.Lepsze są typu piegusków niż zwykłe herbatniki maślane.

Anonimowy pisze...

a w jakiej temperaturze piec to ciasto ? ;)

Anonimowy pisze...

Do tego sernika i w ogole do tego typu sernikow najlepsze sa herbatniki "digestive" pelnoziarniste lub podobne.

Anonimowy pisze...

750g twarożku!