sobota, 24 listopada 2007

ODCINEK3 - DLA RODZINY- GRUSZKI BELLE HELENE


Do gruszek:
4-6 gruszek
1 cytryna, sok
½ szklanki cukru pudru lub cukru waniliowego
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, (jeśli nie używasz cukru waniliowego)

Do sosu czekoladowego:
Ok. 250g gorzkiej czekolady
½ szklanki mocnej, czarnej kawy
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki śmietany kremówki

Pudełko lodów waniliowych
Posiekane pistacje, opcjonalnie


Gruszki:

Obierz gruszki i polej sokiem z cytryny. Włóż je do płytkiej patelni (musi być tylko jedna warstwa, jeśli się nie zmieści, to gotuj je partiami), dolej 1 ¼ szklanki wody, cukier i wanilie, (jeśli używasz). Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił, potem zmniejsz trochę ogień i gotuj jeszcze 5min. Dodaj wanilię, (jeśli używasz). Do płynu wrzuć gruszki, znów zwiększ ogień, by syrop zabulgotał i pokrył całe gruszki (polej je łyżka, jeśli potrzeba). Po ok. 1 minucie, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10min. potem przewróć gruszki i gotuj kolejne 10min. Czas gotowania, zależy od gruszek, są gotowe, kiedy są miękkie, ale się nie „rozwalają”. Zdejmij z ognia, zostaw pokrywkę i odstaw do wystygnięcia.

Sos czekoladowy:

Czekoladę, połamaną na małe kawałki, kawę i cukier włóż garnka i rozpuść na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj śmietanę, ciągle mieszając, kiedy będzie bardzo gorący przelej go do ogrzanej sosjerki lub miski (+ chochelka)

Przed podaniem, na dużym talerzu ułóż gruszki przeciętą stroną w dół i polej syropem. Można osobno podać syrop, lody i pistacje, aby goście sami wybrali, na co mają ochotę.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

deser wyszedł przepyszny.Zdecydowanie za dużo sosu wyszło, można z powodzeniem zrobić go z połowy składników