wtorek, 15 kwietnia 2008

ODCINEK6 - KOLACJA PRZED TELEWIZOREM - ŻÓŁTE CURRY Z DYNIĄ I OWOCAMI MORZA

1 puszka (ok. 400g) mleka kokosowego
1-2 łyżki stołowe żółtej lub czerwonej pasty curry
1 ½ szklanki bulionu rybnego
3 łyżki stołowe sosu rybnego
3 łodygi trawy cytrynowej, pociętych i rozgniecionych nożem
½ łyżeczki kurkumy
Ok. 1 kg dyni zwyczajnej lub dyni piżmowej, obranej i pokrojonej na kawałki
Ok. 500g filetu z łososia, pociętego w kawałki
Ok. 500g obranych, surowych krewetek
Kapusta chińska lub dowolne zielone warzywa
Sok z ½-1 limonki
Kolendra, do przybrania


Zbierz gęstą śmietankę z wierzchu mleka kokosowego i wlej ją z pastą curry do dużego garnka, podgrzewaj na średnim ogniu. Pozwól im się chwilę pogotować, potem ubij wszystko, aż się połączy. Ciągle mieszając, dodaj resztę mleka, bulion, sos, cukier, trawę cytrynową i kurkumę. Doprowadź wszystko do wrzenia i dodaj dynię. Gotuj ok. 15 min, aż dynia będzie miękka (czas gotowania zależy od dyni, czasem wystarczy tylko 5 min). 5 min przed jedzeniem zacznij przygotowywać owoce morza.

Do garnka dodaj łososia i krewetki. Kiedy się ugotują, co powinno zająć 3-4 min., dodaj posiekaną kapustę (lub inne warzywa, których używasz). Kiedy będzie już miękka, dodaj sok z połowy limonki, pomieszaj (spróbuj, jeśli trzeba dodaj więcej limonki). Zdejmij garnek z ognia, przelej curry do dużej miski i posyp kolendrą. Można podawać z ryżem Thai lub basmati.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Niestety miałam okazje ugotowac to ciekawe z opisu danie,bardzo zaluje poniewaz smaki kompletnie do siebie nie pasują!!Było mdle i niejadalne!nie polecam!

Anonimowy pisze...

ja bardzo lubię to danie. skłądniki wg mnie bardzo pasują - czerwone curry, limonka, trawa cytrynowa, kafir to klasyka, dynia jest fajnie delikatna i stanowi ciekawe połączenie z łososiem. bardzo szybkie danie, bardzo fajny efekt! polecam!