poniedziałek, 28 kwietnia 2008

ODCINEK8 - ŚNIADANIE PRZEZ CAŁY DZIEŃ - PLACEK Z JABŁKIEM I JEŻYNAMI

Ciasto:
2 ¼ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżki stołowe cukru
7 g (ok. 1 łyżeczka) drożdży 2 jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z ½ cytryny ¼ łyżeczki cynamonu ½ szklanki letniego mleka ¼ szklanki miękkiego masła

Potrzebny sprzęt: prostokątna forma do ciasta (33 cm na 22 cm)

Nastaw piekarnik na 205°C

Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier i drożdże. W innej misce ubij jajka i dodaj je razem z wanilią, skórka z cytryny i cynamonem do mleka. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj, aż uzyskasz średnio miękkie ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Dodaj miękkie masło ugniataj rękami 10 min. lub 5min. w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znajże jest gotowe.

Zaczyn przykryj szmatką i odstaw, by podwoiło swoją objętość (to powinno zabrać ok. 1h - 1h 15min). Lub zostaw w chłodnym miejscu na całą noc. Potem rozgnieć i ułóż w formie, może się zdawać, że ciasto się nie rozciągnie, ale wystarczy zostawić je jeszcze na 10 min, zwłaszcza, jeśli rosło przez noc. Kiedy jest już w foremce zostaw je jeszcze na 15-20 min, potem posmaruj wcześniej przygotowaną miksturą z jajka, śmietany i cynamonu.


Górna warstwa:
1 jajko ubite z 1 łyżką stołową śmietany i szczyptą cynamonu
1 małe lub ½ dużego jabłka
1 ⅔ szklanki jeżyn
½ cytryny, bez skórki
⅓ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
2 łyżki stołowe mielonych migdałów
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kosteczki
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe płatków migdałów

Obierz i pokrój jabłko, wrzuć do miski z jeżynami i skórką z cytryny. Odstaw na kilka minut, w tym czasie zrób kruszonkę. Mąkę, mielone migdały i cynamon włóż do jednej miski, pomieszaj i dodaj zimne masło. Czubkami palców połącz je razem, zostawiając grudki. Dodaj cukier i płatki migdałów.

Wsyp owoce na ciasto w formie i posyp kruszonką. Włóż wszystko do pieca na 15min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 177°C i piecz jeszcze ok. 20 min

Wyciągnij ciasto z pieca i odstaw na ok. 5 min, potem możesz kroić.

7 komentarzy:

ogłoszenia towarzyskie pisze...

Zrobiłem według przepisu, wyszło bardzo smaczne, świetny przepis

Anonimowy pisze...

Czy w tym przepisie można używać tylko świeżych jeżyn, czy też mrożone będą się nadawać ?

Anonimowy pisze...

no ja wlasnie robie, uzyje mieszanki lesnych owocow d'aucy (mrozonych) - zobaczymy co z tego bedzie :)

Anonimowy pisze...

I jak wyszedł placek z mrożonymi owocami ? Też się zastanawiam czy nie zrobić, więc jestem ciekawa.

Anonimowy pisze...

Czy robił ktoś ten placek z innymi owocami niż jeżyny ?

Odszkodowania pisze...

Świetny przepis, placek wyszedł bardzo smaczny, polecam.

Anonimowy pisze...

Zrobiłam z borówkami amerykańskimi i malinami i placek nawet bardziej mi smakował niż z jeżynami. Placek przeciętny. Z kruszonką placek moja mama robi lepszy.