poniedziałek, 14 kwietnia 2008

ODCINEK5 - WEEKEND - GRECKI GULASZ JAGNIĘCY

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2,4 kg mięsa jagnięcego, pokrojonego w kostki 4cm na 6cm
5 średnich cebul, pokrojonych
Sól
4 ząbki czosnku, zmielony
2 selery, drobno posiekane
Liście z 4 gałązek tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 liście laurowe
2 marchewki, obrane, przekrojone na pół i wzdłuż
3 puszki (ok. 410 g) pokrojonych pomidorów
1 ¼ szklanki bulionu (jagnięcego lub wołowego)
1 butelka białego, wytrawnego wina
Świeżo zmielony czarny pieprz
½ kilo makaronu „rurek”
ok. 33g sera feta
2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, oregano i bazylii

Nastaw piekarnik na ok. 160°C

Do dużego garnka wlej 3 łyżki stołowe oliwy. Partiami podsmaż mięso, przełóż na talerz. Dolej więcej oliwy (jeśli potrzeba) dodaj cebulę, posyp solą gotuj aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodaj czosnek, seler, tymianek i oregano. Po kilku minutach odlej połowę mikstury. Do garnka dodaj mięso, polej wcześniej odlaną połową, dodaj liście laurowe, marchew, pomidory, bulion i wino. Płyn powinien przykryć mięso, jeśli jest go mało- dodaj trochę wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń powstałą pianę i zostaw na dużym ogniu jeszcze 3 min. Potem przykryj, wstaw do piekarnika i piecz 2h- 2,5h lub gotuj na bardzo małym ogniu. Mięso powinno być miękkie. Wyciągnij marchew i liście laurowe. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli nie chcesz jeść od razu, możesz wstawić gulasz do lodówki (jeśli tak, to pamiętaj by wyciągnąć ją 1-2h przed gotowaniem). Podgrzej zapiekankę (na kuchence), pamiętaj, że musi być bardzo gorąca. W między czasie wstaw makaron, gotuj kilka minut krócej niż trzeba.

Odcedź makaron i szybko wrzuć do wrzącego gulaszu, upewnij się najpierw czy jest w nim dość soków, tak, aby przykryły makaron.

Po kilku minutach, makaron powinien być gotowy. Do miski wrzuć fetę, pietruszkę, oregano lub bazylię. Pomieszaj i zostaw łyżkę, aby każdy mógł nasypać sobie mieszanki wedle uznania. Gulasz podaj w miskach do zupy.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy ktoś robił ten przepis, czym można zastąpić jagnięcinę, czy te 2,5 kg to z kością czy bez?

Smacznego! pisze...

Pewnie można zastąpić czym się chce, według własnej intencji. Mięso z kością.

ogłoszenia towarzyskie pisze...

Jadłem kiedyś gulasz na jagnięcinie, palce lizać, przepis bardzo dobry.

Juju pisze...

Wyszło super choć bez selera. Jagnięcina mięciuteńka. Użyłam dobrej jakości wina. Tańsze może być zbyt kwaśne i może zepsuć smak. Zrobiłam tylko z połowy porcji (1 kg mięsa) a i tak gulasz jedliśmy przez dwa dni w dwie osoby. W pierwszy z ziemniaczkami i bez fety, w drugi z makaronem tagliatelle i fetą. Do powtórzenia w chłodne zimowe wieczory :)