niedziela, 27 kwietnia 2008

ODCINEK7 - POTRAWY NA POCIESZENIE - ROSÓŁ

2 małe lub 1 duży kurczak
1 nie obrana cebula, przekrojona na pół
1 łodyga selera
2 marchewki, obrane, pokrojone w kostki
Kilka łodyżek pietruszki
Kilka ziarenek pieprzu
2 liście bobkowe
1 łyżka stołowa soli
Kulki z macy


Wszystkie składniki, prócz kulek z macy włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Z zupy, zbierz szarą pianę pływającą po powierzchni, potem zostaw na wolnym ogniu przez 3 h. Co jakiś czas próbuj, rosół jest gotowy kiedy jest złoty i smakuje „kurczakowo”. Wyciągnij kurczaka, zostaw zupę aby ostygła, usuń tłuszcz powstały na powierzchni.

Odgrzej rosół, wrzuć słupki z 2 marchewek i dodaj porwane kawałki kurczaka. Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę, w trakcie podgrzewania możesz też dodać kulki z macy.


Kulki z macy:
1 jajko
2 łyżki stołowe roztopionego masła lub margaryny
3 łyżki stołowe wody lub zupy
½ szklanki połamanych chlebków maca
Szczypta soli i zmielony pieprz

Składniki na ok. 20 kulek

Ubij jajko w dużej misce, dodaj masło. Ciągle mieszając dodaj zupę lub wodę, macę, sól i pieprz. Zmieszaj wszystko razem na pastę, ale niezbyt twardą. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem wyciągaj po kawałku i zroluj w kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki gotuj na wolnym ogniu, w osolonej wodzie przez 40 min. Będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Dodaj do zupy.

9 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Na pewno się aż 40 minut gotuje kulki z gotowej już macy? Nie oglądałam tego programu, ale wydaje mi się, że jakiś długi ten czas.

Smacznego! pisze...

Nie wiem, nie znam sie na macy. W przepisie jest 40 min. na wolnym ogniu. Czyli taki malenki plomyczek.

Anonimowy pisze...

Właśnie oglądam program - 20 minut dla kulek.

Anonimowy pisze...

W książce jest podany przpis na kulki z macy, które należy gotować 40 minut, a w programie telewizyjnym lektor mówi kulki z sera, które gotuje się 20 minut. Ponieważ lektor wchodzi w słowa po angielsku nie mogę zrozumieć co jest mówione w oryginale. Czy to są dwa różne przpisy, czy gdzieś sie pomylili ? Zrócił ktoś może uwagę na to ?

Anonimowy pisze...

Znalazłam przepis po angielsku. Kulki gotują się 20 minut.

Anonimowy pisze...

Kulki takie sobie, chyba wolę rosół z lanymi kluskami. Ale można spróbować. Kulki są raczej konkretne. Ale gotują się chwilę, do wypłynięcia, a nie 40 czy nawet 20 minut.

Anonimowy pisze...

Kulki gotuję tylko chwilę aż do wypłynięcia. Przepis na kulki z macy nie jest zły, ale jednak wolę rosół z lanymi kluskami.

Justyna Marynowicz pisze...

To jest jakiś pomyj a nie rosół. Pietruszka (korzeń), seler (korzeń), Dwie lub trzy marchewki też cale (nic nie trzeba kroić w żadną kostkę) cała nieobrana cebula, trzy skrzydła z kurczaka, szyja indycza, antrykot albo pręga wołowa można wrzucić kilka żołądków drobiowych (najlepsze z kaczki lub gęsi), ziele angielskie - 6 sztuk, liść laurowy - 6 sztuk, dwa ząbki czosnku
(rozgniecione) i na koniec dwa grzybki suszone dla koloru. Sól do smaku - ja na taki gar sypię łyżkę stołową lub półtorej. TO GOTOWAĆ OKOŁO 4-5 GODZIN!!!
I to jest rosół.

Justyna Marynowicz pisze...

To jest jakiś pomyj a nie rosół. Pietruszka (korzeń), seler (korzeń), Dwie lub trzy marchewki też cale (nic nie trzeba kroić w żadną kostkę) cała nieobrana cebula, trzy skrzydła z kurczaka, szyja indycza, antrykot albo pręga wołowa można wrzucić kilka żołądków drobiowych (najlepsze z kaczki lub gęsi), ziele angielskie - 6 sztuk, liść laurowy - 6 sztuk, dwa ząbki czosnku
(rozgniecione) i na koniec dwa grzybki suszone dla koloru. Sól do smaku - ja na taki gar sypię łyżkę stołową lub półtorej. TO GOTOWAĆ OKOŁO 4-5 GODZIN!!!
I to jest rosół.