poniedziałek, 28 kwietnia 2008

ODCINEK8 - ŚNIADANIE PRZEZ CAŁY DZIEŃ - NALEŚNIKI Z BEKONEM I SYROPEM KLONOWYM

2 łyżki stołowe masła
1 ½ szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 ⅓ szklanki mleka
2 jajka
10 plastrów bekonu
1-2 łyżeczki oleju, do smażenia bekonu
Masło, do smażenia naleśników
Syrop klonowy


Roztop masło i odstaw do wystygnięcia.

W dużej miarce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

W innym naczyniu ubij mleko z jajkiem i masłem, które powinno być już chłodne. Wlej to wszystko do suchych składników, ciągle mieszaj. Możesz też włożyć składniki do miksera.

Na oleju usmaż boczek, odłóż na papierowy ręcznik i przykryj jeszcze paroma ręcznikami.

Masło podgrzej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta. Kiedy pojawiają się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.

Ułóż naleśniki na kupce i posyp kawałkami boczku, potem pokrop lub polej syropem klonowym.

4 komentarze:

Mila Ciuła pisze...

Dobre, dobre, ale moje wyszły jakieś takie przyklapnięte. Daleko im było do filmowych, czy kreskówkowych naleśników. Użyłam miksera itd... Wie ktoś może dlaczego? Czy to wina za ciepłego masła?

Girl Interrupted pisze...

może nie świeży proszek do pieczenia?

Girl Interrupted pisze...

może nie świeży proszek do pieczenia?

Adrian Pawlak pisze...

W domu często przyrządzam sobie naleśniki z różnymi dodatkami i na pewno wypróbuję w najbliższym czasie powyższą propozycję. Kiedyś miałem pewne problemy z przygotowaniem ciasta naleśnikowego, ale odkąd stosuję się do porad zawartych na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ zawsze mi ono wychodzi. Podstawową rzeczą o której należy pamiętać to odpowiednia kolejność mieszania składników. Ciasto powinno być jednolite i pozbawione grudek.