poniedziałek, 28 kwietnia 2008

ODCINEK8 - ŚNIADANIE PRZEZ CAŁY DZIEŃ - NALEŚNIKI Z BEKONEM I SYROPEM KLONOWYM

2 łyżki stołowe masła
1 ½ szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 ⅓ szklanki mleka
2 jajka
10 plastrów bekonu
1-2 łyżeczki oleju, do smażenia bekonu
Masło, do smażenia naleśników
Syrop klonowy


Roztop masło i odstaw do wystygnięcia.

W dużej miarce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

W innym naczyniu ubij mleko z jajkiem i masłem, które powinno być już chłodne. Wlej to wszystko do suchych składników, ciągle mieszaj. Możesz też włożyć składniki do miksera.

Na oleju usmaż boczek, odłóż na papierowy ręcznik i przykryj jeszcze paroma ręcznikami.

Masło podgrzej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta. Kiedy pojawiają się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.

Ułóż naleśniki na kupce i posyp kawałkami boczku, potem pokrop lub polej syropem klonowym.

4 komentarze:

telenowe-lowe pisze...

Dobre, dobre, ale moje wyszły jakieś takie przyklapnięte. Daleko im było do filmowych, czy kreskówkowych naleśników. Użyłam miksera itd... Wie ktoś może dlaczego? Czy to wina za ciepłego masła?

Girl Interrupted pisze...

może nie świeży proszek do pieczenia?

Girl Interrupted pisze...

może nie świeży proszek do pieczenia?

Anonimowy pisze...

http://site.ru - [url=http://site.ru]site1[/url] site
site2