poniedziałek, 14 kwietnia 2008

ODCINEK6 - KOLACJA PRZED TELEWIZOREM - MAKARON Z OLIWĄ CZOSNKOWĄ I PANCETTĄ

2 łyżki stołowe oliwy aromatyzowanej czosnkiem
225g pancetty (włoski boczek)
225g makaronu linguine (płaski makaron podobny do spagetti)
Pietruszka

Nastaw piekarnik na 260°C


Doprowadź wodę do wrzenia. W międzyczasie wlej oliwę do żaroodpornego naczynia. Z części pancetty odkrój skórkę i ułóż w naczyniu, resztę pokrój w kostki i dorzuć do oliwy. Rozgnieć lekko kostki, by całe pokryły się oliwą. Kiedy woda się zagotuje, włóż naczynie żaroodporne do piekarnika. Wodę posól i dodaj makaron, powinno wystarczyć ok. 10 min gotowania. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale zostaw szklankę wody z gotowania. Wyciągnij naczynie z piekarnika, wsyp makaron i dobrze wymieszaj. Jeśli jest za suche możesz dodać odrobinę wody z makaronu. Dla smaku możesz posypać pietruszką.

2 komentarze:

ent pisze...

bardzo dobry przepis
moim zdaniem pietruszka jest konieczna, bez niej makaron jest za mdly

czesto robie to na patelni - podsmarzam boczek z oliwa i 2 zabkami czosnku (calymi), potem dorzucam makaron i dalej smarze az jest chrupiacy

Anonimowy pisze...

a ja dodatkowo posypuje dowolnie parmezanem, pecorino lub po prostu twarogiem