
Ok. 500g szprotek
½ szklanki mąki
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Garść świeżej pietruszki
Sól morska
Ćwiartki cytryny, do ozdoby
Rozgrzej olej do ok. 190°C
Szprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.
Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby do oleju. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.
Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.
2 komentarze:
a gdzie mozna kupic swieze szprotki?
na stoisku ze swiezymi rybami w supermarkecie :)
Prześlij komentarz