czwartek, 22 maja 2008

ODCINEK11 - WSPOMNIENIA Z DZIECIŃSTWA - SZPROTKI

Olej roślinny, do smażenia
Ok. 500g szprotek
½ szklanki mąki
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Garść świeżej pietruszki
Sól morska
Ćwiartki cytryny, do ozdoby

Rozgrzej olej do ok. 190°C

Szprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.

Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby do oleju. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.

Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.

2 komentarze:

Piotr pisze...

a gdzie mozna kupic swieze szprotki?

Anonimowy pisze...

na stoisku ze swiezymi rybami w supermarkecie :)