sobota, 10 maja 2008

ODCINEK10 - POTRAWY NA POCIESZENIE - PIKANTNO-KWAŚNA ZUPA

6 ½ szklanki bulionu z kury
1 czubata łyżka stołowa ostro-kwaśnej pasty tom yam
4 liście limonki, posiekane
1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona
Sok z 1 limonki
4 łyżki stołowe sosu rybnego
2-3 papryczki jalapeños albo papryczki Chili, posiekane
1 łyżeczka cukru
1 ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartki
Ok. 500 g obranych, surowych krewetek
5 małych cebulek dymek, cienko pokrojonych
Garść posiekanej kolendry


W garnku podgrzej bulion, pastę tom yam, liście limonki, trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, papryczki i cukier. Kiedy się zagotuje, dodaj pieczarki i gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Dodaj krewetki i cebulki i gotuj jeszcze 2-3 min. Posyp kolendrą i podawaj.

Brak komentarzy: