
1 (1,5 kg) kurczaka
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól
Świeżo zmielony pieprz czarny
Liście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone
⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.
½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczone
Ok. 450g tagliatelle (włoski makaron)
2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszki
Nastaw piekarnik na ok. 180°C
Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól
Świeżo zmielony pieprz czarny
Liście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone
⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.
½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczone
Ok. 450g tagliatelle (włoski makaron)
2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszki
Nastaw piekarnik na ok. 180°C
Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.
Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.
Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki i igławę. Zacznij podgrzewać sos, kiedy będziesz gotować makaron.
Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką.
5 komentarzy:
czekam na nowe przepisy a tu cos ni ma i ni ma :( / olutka
czekam z uteskniem
wspaniały pomysł z tym blogiem, uwielbiam przepisy Nigelli i tutaj taka niespodzianka. Gratuluję pomysłu i mocno kibicuję aby blog jak najszybciej zawierał wszystkie pyszne przepisy Nigelli.
I dziękuję bo bardzo ułatwia mi to wyszukiwanie przepisów.
Pozdrowienia serdecznie,
Zuzanna
am małe pytanko-czym można zastąpić nasiona tych szyszek, bo nigdzie nie mogę tego dostać? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Paulina
Spróbuj orzeszkami pinii, nie wiem jak tam z ich dostępnością, ale wiem że są w sklepach "Kuchnie Świata".
To jest pyszne, szkoda tylko, że nie można kupić kurczaka z tym sosikiem spod pieczenia - ułatwiłoby to życie. Ja nie dodaję żadnych orzeszków ani pestek. Polecam
Prześlij komentarz