
1 ½ łyżki stołowej octu winnego
Duża szczypta cukru pudru
Posiekana garść liści mięty
450g groszku
1 paczka (ok. 280g) mieszanki sałat
2 główki cykorii (endywii), liście
3 dojrzałe awokado, pocięte w kawałki
Dressing: wlej olej, ocet i cukier do dużej miski, potem dorzuć garść mięty. Pomieszaj, aby wszystko się połączyło. Groszek wrzuć ok. 2min osolonego wrzątku (groszek powinien być ugotowany, ale nie miękki). Odcedź groszek i od razu wrzuć do miski z dressingiem, zostaw na godzinę, a nawet na cały dzień jeśli chcesz.
Przed podaniem wrzuć resztę warzyw (sałatę, cykorię, awokado). Po pomieszaniu skrop jeszcze odrobiną oleju. Podawaj na dużym talerzu. Posyp odrobiną posiekanej mięty.
10 komentarzy:
Mam pytanie. Czy kiedyś przetłumaczysz przepisy z programu "Nigella ekspresowo" :))??
Świetny blog!! Uwielbiam Nigellę!!!!!! Dzięki za te przepisy!
Jak widzisz, utknelam tu troche z tlumaczeniem ;), ale jak mi minie niemoc tworcza to dokoncze serie Nigella Gryzie i chyba wezme sie za express, a interesuje cie jakis konkretny przepis? Bo jesli ten mus czekoladowy to mam ten przpis ;)
o tak ja tez proszę o przepis na ten mussssss :)
Mus Czekoladowy
3 szklanki mini pianek
57g miekkiego masla
250g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki goracej wody
1 szklanka smietany kremowki
1 lyzeczka ekstarktu z wanilii
Do garnka wloz pianki, maslo, czekolade i wode.
Garnek postaw na gazie, grzej na malym ogniu,aby wszystko sie roztopilo, co jakis czas mieszaj. Zdejmij z ognia.
W miedzyczasie ubij smietane z wanilia, az bedzie gesta i "twarda", przelej wszystko do stygnacej czekolady,az masa bedzie gladka i dobrze zlaczona.
Mus przeloz do miseczek i odstaw do wystygniecia na ile czasu chcesz.
A może zna Pani przepis na marynowane w imbirze brzoskwinie?
Były napewno w Ekspresowo
Jeszcze nie zaczęłam tłumaczyć Nigella expresowo, jak tylko zbiorę się w sobie, to zamieszcze linka do bloga.
taak ja tez bym prosila o przepisy z Nigella expresowo ;) np na to ciasto z przyprawami korzennymi :)
Bardzo się ciesze że znalazłam te stronę.Super przepisy i gratulacje za cierpliwość.
smacznego! jestem Ci po stokroc wdzieczna za tlumaczenie przepisow Nigelli. Jeden zeson mam juz caly wydrukowany. ;) Ale nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi na "ekspresie". :) Tak wiec z niecierpliwoscia i z cierpliwoscia jednoczesnie czekam na nowego bloga. ;)
Prześlij komentarz