czwartek, 20 marca 2008

ODCINEK5 - WEEKEND - GRILOWANE BAKŁAŻANY

Grillowane bakłażany:
2 łyżki stołowe oliwy czosnkowej, plus jeszcze trochę do pokropienia
1 bakłażan
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sok z ½ cytryny


Wlej oliwę do płytkiego naczynia i odstaw. Bakłażan pokrój w cienkie długie plasterki, połóż w naczyniu z oliwą, przekręć, aby całe się nią pokryły.

Podgrzej grill, lub piekarnik i połóż każdy kawałek bakłażana na ruszcie. Piecz ok. 2-3 min, przewróć i drugą stronę piecz tyle samo czasu. Zdejmij z grilla, połóż na talerz i skrop oliwą. Posyp gruboziarnistą solą, pieprzem, polej sokiem z cytryny i posyp posiekana natka z bakłażana. (nie wiem czy ma to jakąś nazwę po polsku)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Moim zdaniem mozna sobie darowac moczenie baklazanow w oliwie przed opiekaniem. Poteem dokladnie pokryje sie je oliwa(mzecie tez ponownie uzyc tej samej oliwy do marynaty baklazanow).
Mozna zrobic na zapas i pozostawic pod przykryciem az "przegryza" sie smaki. Posypcie baklazany oregano i pokrojonym czosnkiem(ale nie dodajcie juz pietkusz-taka alternatywa).
Haydee