czwartek, 17 kwietnia 2008

ODCINEK7 - POTRAWY NA POCIESZENIE - CYTRYNOWE RISOTTO

2 szalotki
1 seler
¼ szklanki masła
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 ⅓ szklanki ryżu do risotto
Ok. 1 l. bulionu warzywnego
Sok i skórka z ½ cytryny
Igiełki z 2 łodyżek świeżego rozmarynu
1 żółtko
4 łyżki stołowe parmezanu, plus więcej do przybrania
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
Zmielony biały pieprz
Sól morska


Szalotki i seler włóż do blendera i bardzo drobno zmiksuj. Potem wrzuć na patelnię z połową masła i oliwą, gotuj ok. 5 min., uważaj żeby nie przywarło. Dorzuć ryż, pomieszaj, aby dobrze pokrył się masłem. W międzyczasie w innym garnku przygotuj bulion i zostaw na wolnym ogniu.


Chochelkę bulionu wlej do ryżu i mieszaj, aż się wchłonie. Potem dodaj kolejną chochelkę i znów zamieszaj. Rób to tak długo, aż ryż będzie al dente. Może nie będzie potrzebny cały bulionu, ale jeśli go zabraknie dodaj przegotowanej wody.


Do risotto dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. W małej miseczce ubij żółtko, sok z cytryny, parmezan, śmietanę i pieprz.


Kiedy risotto będzie gotowe, nie zbyt miękkie, zdejmij je z ognia i dodaj zawartość małej miseczki i resztę masła i sól. Przed jedzeniem dodaj więcej parmezanu, jeśli chcesz.

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

wspaniały blog. wszystkie przepisy sobię kopiuję i na pewno wypróbuję. pozdrawiam

Dorota pisze...

Nigellowe risotto robię od dawna, czasem dodaję pomidory lub soczewicę, ale zawsze smakuje. Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

a czy ryż ma być ugotowany?

Smacznego! pisze...

Jesli masz do risotto do rob wedlug przepisu, jesli zwykly to chyba lepiej ugotowac.

Anonimowy pisze...

W oryginalnej wersji występuje 1 gałązka selera naciowego a nie 1 seler.

Iwona pisze...

Zrobiłam. PYCHA !!!