9 łyżek stołowych oleju z pierwszego tłoczenia
1 ½ łyżki stołowej octu winnego
Duża szczypta cukru pudru
Posiekana garść liści mięty
450g groszku
1 paczka (ok. 280g) mieszanki sałat
2 główki cykorii (endywii), liście
3 dojrzałe awokado, pocięte w kawałki
Dressing: wlej olej, ocet i cukier do dużej miski, potem dorzuć garść mięty. Pomieszaj, aby wszystko się połączyło. Groszek wrzuć ok. 2min osolonego wrzątku (groszek powinien być ugotowany, ale nie miękki). Odcedź groszek i od razu wrzuć do miski z dressingiem, zostaw na godzinę, a nawet na cały dzień jeśli chcesz.
Przed podaniem wrzuć resztę warzyw (sałatę, cykorię, awokado). Po pomieszaniu skrop jeszcze odrobiną oleju. Podawaj na dużym talerzu. Posyp odrobiną posiekanej mięty.
czwartek, 20 marca 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
10 komentarzy:
Mam pytanie. Czy kiedyś przetłumaczysz przepisy z programu "Nigella ekspresowo" :))??
Świetny blog!! Uwielbiam Nigellę!!!!!! Dzięki za te przepisy!
Jak widzisz, utknelam tu troche z tlumaczeniem ;), ale jak mi minie niemoc tworcza to dokoncze serie Nigella Gryzie i chyba wezme sie za express, a interesuje cie jakis konkretny przepis? Bo jesli ten mus czekoladowy to mam ten przpis ;)
o tak ja tez proszę o przepis na ten mussssss :)
Mus Czekoladowy
3 szklanki mini pianek
57g miekkiego masla
250g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki goracej wody
1 szklanka smietany kremowki
1 lyzeczka ekstarktu z wanilii
Do garnka wloz pianki, maslo, czekolade i wode.
Garnek postaw na gazie, grzej na malym ogniu,aby wszystko sie roztopilo, co jakis czas mieszaj. Zdejmij z ognia.
W miedzyczasie ubij smietane z wanilia, az bedzie gesta i "twarda", przelej wszystko do stygnacej czekolady,az masa bedzie gladka i dobrze zlaczona.
Mus przeloz do miseczek i odstaw do wystygniecia na ile czasu chcesz.
A może zna Pani przepis na marynowane w imbirze brzoskwinie?
Były napewno w Ekspresowo
Jeszcze nie zaczęłam tłumaczyć Nigella expresowo, jak tylko zbiorę się w sobie, to zamieszcze linka do bloga.
taak ja tez bym prosila o przepisy z Nigella expresowo ;) np na to ciasto z przyprawami korzennymi :)
Bardzo się ciesze że znalazłam te stronę.Super przepisy i gratulacje za cierpliwość.
smacznego! jestem Ci po stokroc wdzieczna za tlumaczenie przepisow Nigelli. Jeden zeson mam juz caly wydrukowany. ;) Ale nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi na "ekspresie". :) Tak wiec z niecierpliwoscia i z cierpliwoscia jednoczesnie czekam na nowego bloga. ;)
Prześlij komentarz