¾ szklanki + 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 torebka sałaty (Nigella używa kilku rodzajów małej sałaty, pakowanych w 1 paczkę)
1 łyżka stołowa musztardy Dijon
¼ szklanki czerwonego octu winnego
Ok. 225g twardego sera (Parmezanu lub starszego Cheddara)
Podgrzej na patelni, średnim ogniu 1 łyżkę stołowa oliwy. Dodaj pocięty bekon i smaż ok. 3-4 min., aż będzie lekko chrupiący i brązowy. W międzyczasie wyciągnij sałatę z worka, umyj i osusz, wrzuć do miski. Kiedy bekon się usmaży, przełóż go do miski z sałatą i pomieszaj. Na patelni po bekonie podgrzej resztę oliwy z oliwek, dodaj musztardę i wymieszaj, aż się połączy, dodaj ocet, wymieszaj. Weź 2-3 łyżki stołowe i polej sałatę, wymieszaj. Resztę dressingu podaj na stół. Obieraczką do warzyw, „obierz” ser, połóż na sałatkę i podaj.
***
Uwaga nie ma zdjęcia!Jeśli zrobicie to danie wyślijcie zdjęcie, umieszczę je przy tej notce ;)
2 komentarze:
Dzieki,na pewno bede korzystala z tych przepisow
Robiłam nieraz tę sałatkę i jest super smaczna, prosta i pożywna! 😃 W sam raz do pracy, na szybko lunch czy nawet śniadanie 😉
Prześlij komentarz