poniedziałek, 22 października 2007

ODCINEK2 - DLA GOŚCI - SCHAB Z LIŚĆMI LAUROWYMI


6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka soli
6 ziarenek pieprzu
16 liści laurowych, 6 pokruszonych plus liście do przybrania
1 średnia cebula, posiekana
Ok. 1,8kg Schabu + kości
½ szklanki białego wina

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

W małej misce zmieszaj: oliwę, czosnek, sól, pieprz, pokruszone liście laurowe i wetrzyj to dokładnie w mięso. Schab włóż do worka, zamknij i zostaw w lodówce (najlepiej na 12-24 h, ale nie jest to konieczne).

Brytfannę wyłóż cebulą i 10 liśćmi laurowymi. Włóż mięso z marynatą, po bokach ułóż kości, (jeśli je masz i jeśli się zmieszczą). Piecz ok. 1h 45min.

Wyciągnij mięso, odetnij przypalone kawałki i odłóż do ostygnięcia. Brytfannę połóż na gazie, kości, liście laurowe i cebulę polej winem i ½ szklanki przegotowanej wody. Pozwól płynowi trochę pobulgotać i odparować ok. ⅓ , wyciągnij kości, a płyn przelej do garnka, przypraw.

Pokrój mięso, połóż na dużym talerzu, posyp solą i polej przygotowanym sosem. Przed zjedzeniem możesz przykryć mięso folią i włożyć do wyłączonego piekarnika (w czasie, kiedy jesz przystawkę).

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

schab wychodzi fantastyczny.
doskonały do podawania na ciepło jak i na zimno jako wędlina.
z mojego doswiadczenia wynika ,ze lepszy wynik uzyskuje sie po pieczeniu miesa w rekawie.
do marynaty tez cesto dodaje musztarde.
polecam wszystkim ten przepis, ktory mozna nazwac'jak zrobic wrazenie na calej rodzinie i sie przy tym nie narobic':)