Ok. 450g stek (ok. 2,5cm wysokości)
Oliwa z oliwek
Sól
Do steku przygotuj dużą patelnię, połóż ja na średnim ogniu. Naoliw stek i włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 2min po każdej stronie. Jeśli chcesz by był bardziej wysmażony, smaż jeszcze 1-2 min po każdej stronie. Odstaw na 5-10 min.
Sos:
1 łyżka stołowa mielonych szalotek
2 łyżki stołowe posiekanych świeżych liści estragonu + łodyżki
1 łyżka stołowa posiekanej trybuli ogrodowej, (opcjonalnie)
2 łyżki stołowe octu winnego lub estragonowego
2 łyżki stołowe białego wina
1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu, pogniecionych
3 żółtka z jajek
1 łyżka stołowa wody
16 łyżek stołowych (2 kostki) masła, miękkie pokrojone w 1,5cm kostki
Sól
Świeżo zmielony pieprz czarny i biały
Sok z ¼ - ½ cytryny
1 łyżka stołowa mielonych szalotek
2 łyżki stołowe posiekanych świeżych liści estragonu + łodyżki
1 łyżka stołowa posiekanej trybuli ogrodowej, (opcjonalnie)
2 łyżki stołowe octu winnego lub estragonowego
2 łyżki stołowe białego wina
1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu, pogniecionych
3 żółtka z jajek
1 łyżka stołowa wody
16 łyżek stołowych (2 kostki) masła, miękkie pokrojone w 1,5cm kostki
Sól
Świeżo zmielony pieprz czarny i biały
Sok z ¼ - ½ cytryny
Żeby zrobić sos Bearnaise, do garnka włóż szalotki, łodyżki estragonu, 1 łyżkę stołową estragonu, trybulę, (jeśli używasz), ocet, wino i pieprz i gotuj, aż zmniejszy objętość do ok. 1 łyżki stołowej. Nie zdejmuj garnka z palnika.
Płyn przelej przez sitko i zostaw do ostygnięcia. Żółtka i wodę włóż do garnka. Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj płyn przepuszczony przez sitko i dobrze wymieszaj. Ciągle mieszając, dodawaj masło, kostka po kostce, aż wszystko się rozpuści. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj sok z cytryny. Przed podaniem dorzuć pozostały estragon lub trybulę, (jeśli używasz).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz