1 tajskie chili, bez pestek, posiekane
1 duży ząbek czosnku, obrany, posiekany
1 łyżka stołowa cukru
1 ½ łyżeczki octu ryżowego
1 ½ łyżki stołowej soku z limonki
1 ½ łyżki stołowej sosu rybnego
1 ½ łyżki stołowej oleju roślinnego
½ cebuli, dobrze posiekana
Świeżo zmielony czarny pieprz
190-220 g białej kapusty, pokrojonej
1 średnia marchewka, starta
Ok. 190 g ugotowanej piersi z kurczaka, pociętej w cieniutkie paski
Garść liści mięty, posiekane
Sól
W misce wymieszaj razem chili, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i pieprz. Odstaw na 30 min. W dużej misce połącz kapustę, marchew, kurczaka i miętę. Mieszaninę wsyp do miski z dressingiem i wszystko dokładnie i powoli wymieszaj. Dodaj soli do smaku. Posyp jeszcze odrobiną mięty i podawaj na talerzu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Jedna z moich najukochańszych sałatek, eksplozja różnych smaków, im pikantniejsza, tym lepsza, naprawdę uzależnia.
o, sałatka ta jest mi znana, bo robiłam
generalnie może być, dobra dla osób na diecie
koniecznie ze świeżą miętą!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz