Ok. 1,9 l. oleju słonecznikowego, do smażenia
1 dojrzały ananas
1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
1 szklanka wody sodowej
8 batonów kokosowych
Podgrzej olej w naczyniu, które nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu.
Odetnij górę i dół ananasa, potnij go pionowo na ćwiartki. Każdy kawałek obierz z twardej „kory”. Połóż ananas skórką do dołu i oddziel miąższ od łupiny. Pokrój ananas na kawałki.
Do dużej miski wsyp mąkę, delikatnie dodaj ¾ szklanki wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj pozostałą ¼ szklanki. Zanurz każdy baton w cieście i wrzuć do gorącego oleju na ok. 3 min. Wyciągnij batony z oleju i połóż na papierowym ręczniku. Połóż na talerz z kawałkami ananasa i od razu jedz.
środa, 30 kwietnia 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz